Vedela sem, da je kurkuma mnogokrat dodana jedem iz riža, predvsem zaradi barve in okusa nisem pa vedela, zakaj. Šele po nekem času, ko sem se začela bolj posvečati prehrani, sem ugotovila, da ima kurkuma veliko zdravju prijaznih učinkov.
Na primer:
- je zelo dober antioksidant
- izboljšuje prebavo.
- ima protivnetne lastnosti
- lahko pomaga pri depresiji
- izboljšuje stanje kože
- brani telo pred prostimi radikali
- pomaga tudi upočasnjevati staranje
Ko sem opazila, da se res bolje počutim, kadarkoli je kurkuma dodana moji hrani, sem se odločila, da bo to kar na dnevnem seznamu uživanja. Ali bo dodana kot začimba v hrano ali pa jo bom spila kakor čaj. Čaj pripravim tako, da je kurkuma zmešana v vrelo vodo skopaj s cimetom in ščepcem popra. Počakam, da se vse skupaj malo ohladi in spijem, ko je še toplo. Na začetku sem se morala kar privajati na ta okus, ampak sedaj mi je že tako okusen, da ga kar pogrešam, če kakšen dan ne spijem tega.
V začetku sem ta napitek prakticirala skoraj vsak dan, saj mi je res zelo pomagal pri boljšem počutju. Zlasti hrana ni bila nikoli težka v mojem želodcu in skoraj nisem več zmogla brez tega napitka. Sedaj ga spijem nekajkrat tedensko in je čisto dovolj. Očitno sem res potrebovala bolj intenzivno kuro, ki jo nudi kurkuma in je telo že vedelo, zakaj ji moram piti vsaj dan.
Sem pa poleg tega čaja preizkusila tudi mnogo različnih jedi, kjer se je kurkuma
izkazala kakor zelo prijetno dodano začimbo. Različne rižote, tako zelenjavne kakor mesne, imajo odličen okus, če je dodana ta začimba. Poleg tega sem ugotovila, da so tudi kakšne lečine testenine zelo dobre, če je dodana kurkuma in zagotovo bom preizkusila še kakšno mešanico okusov, ki se je še ne dolgo nazaj ne bi spomnila.